2014. július 27., vasárnap

Wilber az evolúciót, pontosabban az Evolúciót (nagybetűvel) alap kategóriának mondja.
Lehet vele vitatkozni, hogy olyan ez pontosan, mint Isten feltételezése a világegyetemben, de ahogy haladunk a könyv olvasásával, nem sok érvünk marad ellene. Az Evolúció egy létező valami. Áthat engem is, téged is, az egész világot.

Ken Wilber állítása olyan, mint az euklideszi geometriában egy úgynevezett alapállítás.Vegyük ezt a példát mondjuk! Ami mindenki számára nyilvánvaló. Hogy egy síkban egy egyenessel egy kiválasztott pontot érintő, egy másik, vele párhuzamos egyenes csak egyetlen egy van.
Hát hogy a francba lenne több, amikor, ha a vonalzónkat erre az egyenesre ráillesztjük, majd okosan párhuzamosan eltoljuk a pontocskáig... hát persze, hogy a ceruzánkkal csakis egyetlen egy egyenest tudunk húzni a vonalzó mellett. Aki azt állítja, hogy kettőt vagy többet is, az elmebeteg! :)
Márpedig Bolyai és Lobacsevszkij azt mondta, hogy többet is.  (Na, ők elméletileg vonalzóztak, nem úgy, mint mi, matematikai kispályások a papírlapon.) :)
Pontosan addig tartották őket dilisnek, amíg kiderült, hogy tök mindegy, mit gondolunk elsőre erről az egészről, a lényeg, hogy - a józan ész elleni lázadásukra - egy egész világ ráépült később. Olyan világ, mint a miénk, az általunk ismert. Logikus, zárt, rendezett. Mindennek meg van a maga helye benne. Sőt! Kiderült, hogy a mi világegyetemünkben is vannak olyan "helyek", ahol több párhuzamos állítható ilyen módon egy egyenesre (egy adott, előre kijelölt ponton keresztül.)

Hogy jön ez az Evolúcióhoz? Úgy, hogy Wilber "kitalációjára" teljesen új pszichológiák, új világfelfogások épültek. És szuperjól használhatók (!) terápiában, önismeretben, filozófiában... stb. Nem fogod elhinni, de még a környezetvédelemben is.

Na, ha most már kezd érdekelni a dolog, itt az ideje, hogy a fészbúkomon (Szalay László Netala) privátiban kérj tőlem egy linket, ahonnan letöltheted a részleteiben magyarra fordított könyvét.

Addig is, ha van kedved, utána nézhetsz ennek a geometriai dolognak is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése